tisdag 10 maj 2011

Växthuseffekten

På grund av växthuseffekten tror forskare att regnskogen kan försvinna och bli en öken om 30-40 år. Hur bidrar skövlingen av regnskogen till växthuseffekten? Dels så ökar utsläppen av koldioxid i atmosfären på grund av maskinerna, dels så fungerar regnskogen som "jordens lungor", den tar upp koldioxid och gör om det till syre.

För er som inte har riktigt koll på hur växthuseffekten fungerar så kan jag förklara det. Växthuseffekten uppkommer genom att gaser i atmosfären släpper igenom det mesta av det kortvågiga ljuset från solen och hindrar långvågig värmestrålning från att studsa tillbaka ut i rymden från jorden. Det här fungerar bra, utan detta räknar vissa forskare med att jorden hade kunnat vara 33 grader kallare och förmodligen nästintill livlös, men det finns vissa problem med det också. När det blir för mycket gaser som hindrar den långvågiga värmestrålningen från att komma ut så ökar temperaturen på jorden vilket jag nu ska gå in på.

Hugger man ner skogen blir konsekvensen att det finns mindre skog som tar upp den allt större mängden koldioxid och gör om det till syre, vilket leder till att fler långvågiga värmestrålar stannar kvar på jorden när koldioxiden stiger upp i atmosfären. Detta i sin tur leder till att temperaturen på jorden ökar och isarna smälter, högre vattennivåer och översvämningar, platser som Venedig och Holland försvinner under ytan, naturkatastrofer blir vanligare osv. Skövlingen av regnskogen står för ca 20 % (!) av människan koldioxidutsläpp. Det blir tydligare och tydligare att vi inte kan ignorera det här problemet längre:



http://www.klimatbalans.se/vaxthuseffekten.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar