fredag 20 maj 2011

Det ekonomiska problemet

Vilka är det bär störst ansvar för skövlingen av regnskogen? De rika länderna såklart!
Regnskogen finns framförallt i fattiga länder. Fattiga länder behöver pengar och tar då lån av de rika länderna. Problemet uppstår när de fattiga länderna ska utveckla deras industri och samtidigt betala tillbaka lånen, då saknas det pengar och då löser regeringen i landet det genom att sälja avvecklingsrättigheter för regnskogen.

Hur ska man lösa det? Ja det är inte så lätt. Först måste man förstå att händelseförloppet är svårt att stoppa. Fattiga länder kommer alltid att behöva låna pengar. Ska landet utvecklas behövs en industri och då kan det vara svårt att betala tillbaks lånen. Regeringen måste välja mellan att stanna landets utveckling helt eller sälja av regnskogen.

Det är svårt att lösa det här men vi kan börja med vad man kan göra på individnivå. Storföretag som Mc Donalds avverkar regnskogen för att ha plats där boskapsdjuren kan gå. Varje gång du köper en hamburgare stödjer du indirekt skövlingen av regnskogen!

En annan del av problemet är bönderna som hugger ner regnskog för att odla bland annat sockerbetor. Bidrag till dem från regeringen för att inte hugga ner regnskogen kanske vore något, speciellt med tanke på att marken som de odlar på inte är speciellt bördig vilket gör att böndernas skulder bara blir större. Ändå stödjer den lokala regeringen bönderna och deras plundring av regnskogen.

Det håller inte att säga att vi inte kan göra något åt det här för att marken behövs till det och det där. Utan regnskogen kommer vi alla att dö och då spelar det ingen roll om några bönder har tjänat lite på sockerbetorna eller om "Donken" dragit in lite extra. Det kommer inte att gå att leva på jorden.

Källor: http://home.swipnet.se/vingen/Regnskogen/skovling.htm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar