måndag 16 maj 2011

Greenpeace (Del 1)

För att ni inte ska drunkna i text delas det jag skriver om Greenpeace upp i två delar.


Jag försökte ta kontakt med Greenpeace för att få svar på följande frågor:
1. Vad gör ni i Greenpeace för att rädda regnskogen, (informerar ni skolor, demonstrerar etc)?
2. Har ni något förslag på hur man kan hjälpa bönder att göra valet att inte hugga ner/bränna ner regnskogen för att få plats till odling eller boskap?
3. Om det fortsätter som det gör nu med skövlingen och bränderna, hur lång tid tror ni att det tar innan regnskogen helt försvinner?

Tyvärr fick jag inget direkt svar då inget i den här världen någonsin är så lätt, utan de omdirigerade mig till en sida, http://www.greenpeace.org/sweden/se/vad-vi-jobbar-for/skog/
Det var inte helt rätt sida men efter några klick hittade jag rätt.



Greenpeace pratar om en "energi [r]evolution". Vad de menar med det låter jag dem själva förklara, så här säger de på deras hemsida:
"Med en grön energiomställning kan pengar sparas, utsläppen minska radikalt och kärnkraften avvecklas - utan att någon behöver oroa sig för att frysa i mörkret. Men vi måste kraftigt minska utsläppen på bara några år. Över 80 procent av världens koldioxidutsläpp kommer från människans energianvändning - el, värme och transporter. Det gör att världen nu är i desperat behov av en energirevolution – en radikal förändring av hur vi producerar och konsumerar energi."

Greenpeace har tillsammans med ett antal forskare och ingenjörer tagit fram en rapport som de kallar "Energy [r]evolution". Den handlar om hur vi kan använda oss av teknik som redan existerar för att skapa en hållbar utveckling, både ekonomiskt och ekologiskt. Rapporten bygger på fem grundpunkter:
1. Avveckla "smutsiga" och farliga energikällor som kol och kärnkraft.
2. Gör så att mänskligheten blir mindre beroende av fossila bränslen.
3. Använd inte mer resurser än jorden kan klara av och släpp inte ut mer än vad som atmosfären kan omsätta in i kretsloppet.
4. Rättvis tillgång till energi för såväl I-länder som U-länder.
5. Subventionera förnybara energikällor såsom vatten- och vindkraft.

Källor: http://www.greenpeace.org/sweden/se/rapporter-och-dokument/eu-energy-r-evolution-full/
http://www.greenpeace.org/sweden/se/vad-vi-jobbar-for/klimat/Energirevolutionen/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar